Termen bredband har några definitioner. När det gäller internetanslutning används den för att referera till

någon anslutningsteknik som inte är uppringd Internet.

Bredband Internet är nästan alltid mycket snabbare än även de snabbaste uppringda anslutningarna och hänvisar till anslutningar som alltid är på. Detta innebär att de är långvariga anslutningar som inte behöver fastställas med varje användning. De är i huvudsak länkar som alltid är närvarande. Bredband formade dagens värld. Medan Internet i sig är en helt fantastisk uppfinning, det var inte förrän tillkomsten av bredbandsteknik att dess verkliga potential för företag och hemanvändare realiserades med ADSL.

Långt innan människor hade bredbandsanslutningar hemma, företag tillbringade en hel del resurser på dem oftast av nödvändighet. Om du hade ett kontor med mer än ett fåtal anställda, bandbredden tillgänglig genom en enda uppringd anslutning skulle snabbt övermättad av bara några användare. I mitten av 1990-talet hade det blivit ganska vanligt för företag som behövde tillgång till internet för sina anställda att använda olika T-carrier-tekniker.

T-carrier technologies uppfanns ursprungligen av AT & T för att överföra flera telefonsamtal via en enda länk.

Så småningom blev de också vanliga överföringssystem för att överföra data mycket snabbare än någon uppringd anslutning kunde hantera.

När företag kom in i bredbandsspelet blev hemanvändningen vanligare. Eftersom olika aspekter av Internet, som World Wide Web blev mer komplexa, krävde de också ständigt ökande dataöverföringshastigheter. I dagarna av uppringd kan även en enda bild på en webbsida ta många sekunder att ladda ner och visa. Högupplösta bilder som du nu kan ta på en mobiltelefon skulle ha krävt en lång tid att ladda ner och en hel del av ditt tålamod. En enda bild tagen på en smartphone idag kan enkelt vara flera megabyte i storlek. Två megabyte skulle översätta till 16,777,216 bitar. Med en baud hastighet av 14,4 kilobits per sekund, att många bitar skulle ta nästan 20 minuter att ladda ner. Ingen skulle ha haft tid att ladda ner alla roliga kattbilder på internet då. Utan bredbandsanslutningsteknik skulle Internet som vi vet det idag inte existera. Vi skulle inte kunna strömma musik, eller filmer, eller enkelt dela foton. Du kunde definitivt inte ta en online-kurs som denna. T-carrier-teknik kräver dedikerade linjer, vilket gör dem dyrare. Av denna anledning, du brukar bara se dem som används av företag. Men det finns även andra bredbandslösningar för både företag och konsumenter.

Vad är bredband?